İş Dünyası & Girişimcilik

Sakıp Sabancı (1933 – 2004)

1921: Sabancı ailesi 1921 yılında Adana’ya göç etti.

1933: 07 Nisan’da Kayseri, Akçakaya köyünde 6 çocuklu Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı’nın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

1944: Mahalledeki İsmet İnönü İlk Okulu’nda eğitimini tamamlayan Sakıp Sabancı, hemen sonrasında Adana’da o zamanlar İkinci Orta Okul diye bilinen okulda eğitimine devam etti. Adana Erkek Lisesi’nden sağlık problemleri nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. 3 yıl boyunca yakasını bırakmayan zatürre hastalığı nedeniyle ayrılmıştı okuldan. Bu aynı zamanda iş hayatına erken atılmasına neden oldu.

1957: 24 yaşındayken 22 yaşındaki teyze kızı Türkan Civelek ile teyzesinin Adana Bossa fabrikasının bahçesinde bir düğünle evlendi. Sakıp – Türkan Sabancı çiftinin 1964  Dilek Sabancı, 1970 Metin Sabancı ve 1973 Sevil Sabancı adında 3 çocukları oldu.

1964: Bu tarihten itibaren 25 yıl süreyle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Türkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği üyeliği ve başkanlığı yaptı. Muhtelif vakıflarda çeşitli zamanlarda görevler üstlendi.

1967 – 2004 yılları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. Bu dönemde Sabancı Topluluğu, çoğunlukla yüzde 50-50 ortaklık kurduğu, aralarında Bridgestone, DuPont, Toyota, Philip Morris, Kraft Foods International, Danone, IBM, Carrefour gibi dünya devlerinin bulunduğu şirketlerle ismini birleştirerek Sabancı logosunu dünyaya tanıttı.

1974: Sabancı Holding’i o dönemler Sabancı Holding Genel Koordinatörü olarak görev yapan Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ısrarı üzerine İstanbul’a taşıdı.

1979: Annesi Sadıka Sabancı vefat etti.

1981: İlk kez kalp kapakçığı ameliyatı oldu.

1986: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi.

1989: ikinci kez Amerika, Houston’da kalp kapakçığı ameliyatı oldu.

1987-1990: Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı yaptı.

1993: “Yılın İş Adamı” ünvanını aldı.

1996: Kardeşi Özdemir Sabancı, Sabancı Holding’te suikast sonucu hayatını kaybetti.

1998: Kardeşi Hacı Sabancı, akciğer kanserine yenik düştü.

2001: İkinci kez “Yılın İş Adamı” ünvanını aldı.

2004: 10 Nisan 05:55 civarında tedavi gördüğü Amerikan hastanesinde şiddetli akciğer iltihabından vefat etti. 12 Nisan 2004 tarihinde Sabancı Holding’de düzenlenen devlet töreninin ardından yaklaşık 100.000 kişinin katıldığı cenaze töreniyle Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. 71 yaşında hayata gözlerini yuman Sabancı yaşamı boyunca birçok başarıya imza attı.

Çeşitli üniversitelerden toplam 15 onursal doktora derecesi vardır. Ayrıca Japon, Belçika ve Fransa hükümetlerinden bu ülkelerle Türkiye arasındaki dostlukları geliştirici çeşitli nişan ve taltifler almasının yanı sıra sosyal, kültür, sanat ve eğitim alanlarında yaptığı hizmetlerden dolayı “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” sahibi oldu. Türk işadamı 2004 yılında vefat ettiğinde, Amerikan iş dergisi Forbes’in milyarderler listesinde 147. sırada yer aldı.

Sakıp Sabancı’dan Alınacak Ders

Sakıp Sabancı, birisini işe almaya karar verir:
Dahi seviyesinde iki aday varmış. 2 adayı da akşam yemeğine çıkartmış. Sabancı, adaylardan bir tanesine işe alındığını, diğerine de işe alınmadığını söylemiş. İşe alınmayan aday şaşırmış. Cesaretini toplamış ve demiş ki:
“Bay Sabancı! Yemek boyunca ne işle alakalı bir şey, ne mühendislik hakkında, ne de üniversite eğitimimiz hakkında konuştuk. Bu konular hakkında tek kelime konuşmadık. Sadece gündelik konulardan konuşturdunuz bizi. Neden beni değil de, diğer arkadaşı işe alıyorsunuz?”

Sakıp Sabancı cevap verdi:
“İki sebepten dolayı. Birincisi.. Diğer arkadaşın bifteğin önce tadına baktı sonra üzerine tuz döktü. Sen bunun tam tersini yaptın. Yani önyargılısın. İkincisi ve daha önemlisi de şudur; Gece boyunca diğer arkadaş bütün garsonlara teşekkür ederek, lütfen diyerek çok kibar şekilde davrandı. Ama sen garsonları görmezden geldin ve sadece benimle konuşurken kibardın. Garsonlara karşı kibar değildin. Şirketime olumlu anlamda katkı yapmasını beklediğim, ileride lider olacağını düşündüğüm bir kişiden sadece üstlerine değil, tüm çalışanlara insan gibi davranmasını beklerim.” diyor.

Gerçekten çok büyük bir hayat dersi. Mesela bir evlilik adayı var. Bir yerde yemek yiyorsunuz. Eğer sana karşı kibar davranıyor, garsonları görmezden geliyor, onlara insan gibi davranmayıp belki biraz azarlıyorsa bu şu demek: Sen özel birisi olduğun için sana iyi davranıyor. Yarın öbürgün sen de evlenince, garsonlara davrandığı gibi sana davranabilir demek. Anlayabilene müthiş bir hayat dersi..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir