Lokman Suresi
Sevgili Öğrenci Arkadaşlar, Lokman Suresini konu edinen 2.üniteyle ilgili faaliyetlerimiz bittiğinde;
●Kur’an’ın nispeten kısa ama özellikle mümin ahlakı-kişiliği hakkında derin bilgiler sunan bir suresini yakından tanımış olacağız.
Lokman Suresi 1.Ayet:
Elif-Lam-Mim (Huruf-u Mukattaa): Bu harfler, 27’si Mekkî, 2’si Medenî olmak üzere toplam 29 surenin başında yer alır. 28 harfli Arap alfabesinin yarısı bu terkiplerin içinde farklı formlarla yer alır. Toplam 13 farklı form vardır. 1 ila 5 harften oluşur. Bazı sure başlarında tek başına ayet sayılır, bazen de ayetin bir parçası kabul edilir.
Huruf-u Mukattaa ile başlayan surelerde bu harflerin hemen ardından vahiyle ilgili ayetler yer alır (Meryem, Ankebût, Rûm hariç,). Huruf-u Mukattaanın ne manaya geldiği, tefsir tarihinin en çok tartışılan konularından biri olmuştur. Bu harflere kırka yakın mana verilmiş olmakla birlikte bunların doğruluğuna dair ne Kur’ân’da ne de Sünnet’te kesin ve sahih bir delili bulunmaktadır.
Hurufu mukattaa ile ilgili bilgi içeren tek bir sahih hadis vardır, onda da bu harflerin anlamıyla ilgili bir veri yoktur. Hz.Ebu Bekir’e nispet edilen bunların Kur’an’ın sırlarından olduğu yolundaki görüş şu hükümle birleşmiştir: Bunlarla ne kasdettiğini en iyi Allah bilir.
Ehl-i sünnetten bazı gruplar, bu hükme bağlı kalarak huruf-u mukattaa hakkında hiç konuşmamış, az önceki hükmü tekrarlamayı yeterli görmüştür. Diğer bazı gruplar ise ilgili hükme bağlı kalmakla beraber “En doğrusunu Allah bilir” kaydını düşmeyi ihmal etmeden bazı görüşler beyan etmişlerdir. Özellikle son yıllarda bunların Kur’an icazının bir göstergesi olduğu görüşü daha çok dillendirilir olmuştur.
Lokman Suresi 6-9. Ayetler: İnsanların Tercihleri ve Sonuçları: Kur’an’a tabi olmanın anlamı surenin ilk ayetlerinde açıklandıktan sonra bu gerçeğe gözlerini yummayı tercih edenlerin durumu anlatılır: Amaçları kendileriyle beraber diğer insanları da doğru yoldan saptırmak ve o doğru yolu bir alay konusu haline getirmektir. Bunun için yaldızlı sözler uydurur, çok bilmiş bir eda içinde boş boş konuşurlar. Ayetleri hiç duymamış gibi davranmayı tercih ederler. Bunların akıbeti, küçük düşüren, korkunç bir azaptır. Madalyonun öbür yüzünde ise inanan ve bunu doğru, güzel eylemlerle destekleyenler vardır. Onların akıbeti ise sonsuza dek kalacakları cennettir. Allah Azizdir, Hakimdir.
Lokman Suresi 10-11. Ayetler: Tabiat ve İnsana Fısıldadıkları: Gökyüzü, yeryüzü, dağlar, bütün canlılar, yağmur, çift çift yaratılan bitkiler… Bütün bunları yaratan Allah’tır. Hiçbir şey yaratamayan tanrılık iddiasında mı bulunacak ya da ona tanrı muamelesi mi yapılacak? Müşrik mantık (zulüm) tutarlılık aramaz. Düşüncelerin, görüşlerin onun çıkarları için uyumlu olması, onu sahiplenmesi için yeterlidir.
6.Alçak sesle nazikçe konuş. Zira en kötü ses… Kimin sesi?:))) O sesi ona veren kim?
Lokman Suresi 12-31. Ayetler: İman-İnkar, Bakış Açıları, Söylemler: Allah bütün mahlukatı büyük bir düzen içinde yaratandır. Nimetlerini maddi-manevi, açıkça ya da örtük şekilde üzerinize yağdırandır. Bunu fark eden zaten iman eder. Görmeyi istemeyen ise bin dereden su getirir.“Atalarımız bize böyle öğretmedi” der.
“Yeri göğü kim yarattı peki? diye sorsan Allah der ama bunun gereğini yerine getirmez. Bunlar kendilerine verilen ömür boyunca yaşar giderler ama arkada büyük bir azap onları bekler. Onların durumunu gören inanan elbette üzülür ama kendini heder etmemek gerekir, zira herkes tercihlerinin sonucunu yaşayacaktır. Allah’a teslim olanlar, sapasağlam bir kulba yapışmış demektir. (Muhsin vurgusu)
34. Ayet: Mugayyebât-ı Hamse -Mugayyebât-ı Selase diyebilir miyiz?
E) Kaba saba konuşmaması
E) Allah’ın yaratması
E) Ahiretin ne zaman kopacağı
a. Namaz kılması
b. Zekat vermesi
c. İyiliği emretmesi, kötülükten sakındırması
d. Kur’an okuması
e. Ahirete inanması
a. Yağmurun ne zaman yağacağı
b. İnsanın nerede ve ne zaman öleceği
c. Rahimlerdekinin cinsiyeti
d. Güneşin ne zaman doğup batacağı
e. Yanlışlıkların cezasız kalmayacağı
a. Namazı kıl.
b. Allah’a ortak koşma.
c. İsraf etme.
d. İnsanlardan yüz çevirme.
e. Başına gelene sabret.
a. Şükretmesi için
b. İlim öğrenmesi için
c. İnsanlara tebliğ etmesi için
d. Öğüt vermesi için
e. Övünmesi için
a. Zorla namaz kıldırmak istemelerinde
b. Dürüst olmasını öğütlediklerinde
c. Kur’an okumaya zorladıklarında
d. İman etmesini öğütlediklerinde
e. Şirke zorladıklarında